Landbrukstjenester Salten og Lofoten - LTSoL

Korona og feriereiser

Folkehelseinstituttets temasider om koronasituasjonen er til enhver tid oppdatert om siste nytt og kan være et smart triks å titte innom før du planlegger din ferie.

Smittesituasjonen er i stadig utvikling, både lokalt og globalt. Rådene for smittevern oppdateres derfor fortløpende. Det er viktig at alle til enhver tid setter seg inn i gjeldende smittevernråd for området de ønsker å reise til. Rådene på denne siden gjelder fra 15. mai 2020 og inntil videre, skriver FHI på sine nettsider.

 

Områder i Norden med og uten innreisekarantene

Reisende fra røde områder må i innreisekarantene ved ankomst til Norge. Reisende fra grønne områder trenger ikke være i karantene i 10 dager.

Innenlands fritidsreiser

Her får du informasjon om hvordan du kan reise på en måte som gjør at du ikke bidrar til å spre smitte, reiseråd til deg som er i risikogruppen for alvorlig forløp av covid-19, og hvordan familier kan være sammen på reise på tvers av generasjonene.

 

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme;

  1. Syke personer skal holde seg hjemme
  2. God hygiene .
  3. Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme. Hostehygiene og å holde avstand er avgjørende for å begrense dråpesmitte. Redusert kontakt mellom personer, ved å holde avstand og unngå større folkemengder, reduserer muligheten for smitte – også før symptomer på sykdom oppstår. Håndhygiene, og spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.

Når man planlegger reise, må man altså legge til rette for å kunne følge de samme rådene på reise som man har gjort hjemme, i størst mulig grad. Det er et godt råd å planlegge reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder, for eksempel ved å begrense reiser hvor det legges opp til nær kontakt med et stort antall mennesker, kanskje på mange forskjellige steder.

Reiser der du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør mindre fare for smittespredning. Tenk over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg, eller dersom du må i karantene. Husk reiseforsikring.

Det er utarbeidet råd om forsvarlig smittevern for virksomheter som tilbyr overnatting, servering, aktiviteter, utleie av utstyr og liknende, se Råd til reiselivsbransjen om reiser og ferieaktiviteter i Norge 

Kilde: FHI – klikk på lenken, så finner du oppdatert informasjon om hvordan de forskjellige bransjene skal forholde seg til situasjonen.