Landbrukstjenester Salten og Lofoten - LTSoL

Merete (23) satser på bondelivet

Tekst og foto lånt hos: Hilde Kvammen/Kulingen

Bonde Paul Bang og odelsdatteren Merete J. Bang (23) satser for fremtiden. Nå er de ferdige med planleggingen av nytt melkefjøs på Ågskardet.

Foto: privat

Merete Bang. Foto: privat

– Ut fra betongvurderingen vi hadde på eksisterende fjøs, ble ombygging og påbygging på fjøset uaktuelt. Nye krav i næringa gjør dessuten at det ble nødvendig å bygge nytt. Vi har derfor bestemt oss for å bygge nytt frittstående melkefjøs, forteller Paul som i dag er eneste melkebonde på Ågskardet i Meløy.

Satse eller legge ned
Beregnet kostnadsoverslag på prosjektet er 9, 3 millioner kroner. Paul og Merete planlegger å begynne byggingen i løpet av året. Planen er å flytte inn i nytt fjøs i løpet av 2021.  
– Den gamle driftsbygningen er sliten. Derfor var alternativene enten å sette opp ny driftsbygning eller å legge ned driften. Det var ikke noe alternativ, forklarer bonden som begynte å planlegge nytt fjøs allerede i 2018. Paul driver i dag med melkeproduksjon med om lag 108 tonn i kvote, pluss full framfôring av kalvene som blir født på gården.

Skrev hovedprosjekt  
Odelsdatteren på gården, Merete J. Bang (23) har vært med på planleggingen hele veien. Hun har et ønske om å overta gården etter hvert, og tar nå en bachelor i husdyr, velferd og produksjon ved Nord Universitet i Steinkjer. Fra før er hun utdannet agronom ved Mosjøen videregående skole avdelingen Marka. I tillegg har hun tatt en fagskoleutdannelse innen grovfôrbasert husdyrproduksjon i fjellandbruket ved Fagskolen Innlandet.
– Mens jeg gikk fagskole valgte jeg å skrive hovedprosjekt om hvordan vi kan utvikle gården til en bedre arbeidsplass. Det ble startpunktet for å komme i gang med planlegging av nytt fjøs, sier 23-åringen.
– Vi har nå tegningene klare og Innovasjon Norge har bevilget 2,2 millioner i tilskudd til prosjektet. Vi søker også Meløy kommune om støtte til prosjektet, forteller Paul.

Avgjørende investering
Fjøssystemer skal levere bygg og innendørsmekanisering til det nye bygget, mens elektriker og rørlegger blir forespurt lokalt. Grunnarbeidet skal gjøres selv. Beregnet kostnadsoverslag på prosjektet er på hele 9,383 millioner kroner.
– Nytt melkekufjøs på Ågskardet betyr at gården kan drives videre med fokus på god dyrevelferd og agronomi også i fremtiden, mener Paul.  

 

-Meløy er definitivt plan A. Jeg er klar for å flytte hjem igjen for å bo på landet – Merete Bang (23)

I tillegg vil den nye driftsbygningen sikre fremtidig arbeidsplass for bonden selv, og i tillegg sikre at odelsdatteren kommer flyttende tilbake til hjemkommunen for å drive gården videre. 23-årige Merete går dermed motstrøms, i en tid hvor fraflyttingsspøkelset herjer i Nordland.
– Hva er årsaken til at du er blant de unge som velger annerledes?
– Jeg tror årsaken til at unge flytter ut er mangel på jobber, pluss frykten for at det sosiale livet ikke vil være like bra som på større steder. For meg er det lettere. Jeg hadde en kjempefin oppvekst. Mamma og pappa gav meg muligheten til å være med i traktoren og fjøset helt fra jeg var liten. Det gjorde at jeg ble tidlig interessert i gårdsarbeid, sier Merete som nå er godt i gang med sitt andre år på bacheloren i husdyr, velferd og produksjon i Steinkjer.
Hun forteller at hun i en periode var usikker på om det var gårdsdrift hun skulle satse på i yrkeslivet.
– Men nå er det blitt veldig klart for meg at jeg vil bli bonde. Meløy er definitivt plan A. Jeg er klar for å flytte hjem igjen for å bo på landet, sier 23-åringen med entusiasme i stemmen.