SMITTEVERN
Beredskapsplan koronavirus 2020
MRSA
Alle som jobber med dyr har ansvar for å følge Norges lover og forskrifter. For å forhindre at smittsomme sykdommer sprer seg forplikter vi alle å ta våre forholdsregler for å unngå å spre smitte til både dyr og mennesker.
Det stilles få lovpålagte krav til smitterutiner på gårder med storfebesetninger. De fleste krav stilles til svinebesetninger. Det er gårdbrukeren selv som plikter å sørge for at smitten ikke inntar fjøset.
«Vi er ganske sikre på at alle primærintroduksjoner av MRSA til husdyr i Norge stammer fra mennesker. Så kan bakterien spres videre til andre besetninger, hovedsakelig med livdyrsalg slik man har påvist hos gris» sier fagansvarlig for storfe, Tormod Mørk, ved Veterinærinstituttet.
«Om vi ikke tar problemet antibiotikaresistens på alvor nå, kan vi risikere å rykke nærmere 70 år tilbake i tid ved behandlinger av det vi i dag ser på som enkle infeksjoner. – Ved noen mikrober er vi i ferd med å bruke opp alternativene» sier Gunnar Skov Simonsen, som er leder av Norsk overvåkingssystem for resistens hos mikrober.
Det er utarbeidet rutiner for å forebygge smitte til- og mellom besetninger med husdyrhold og en smittevernplan LA-MRSA:
- rutiner-for-forebygging-av-smitte-til-og-mellom-besetninger-med-husdyrhold
- smittevernplan-la-mrsa-02-03-2016-endelig
Her finner du en del informasjon om smittevern i landbruket
- Informasjon om testing og behandling av LA-MRSA hos mennesker
- LA-MRSA råd om smittebeskyttelse til svineprodusenter
- MRSA info røktere september 2015
- Smittevern og MRSA 21.10.15
- MRSA testingsinformasjon
- Smittevern – Animalia

Smittevern er viktig i landbruket.