Landbrukstjenester Salten og Lofoten - LTSoL

Stortrives som avløser

Brian Bøe Didriksen (19) angrer ikke på at han valgte Val videregående skole da han skulle velge yrkesvei etter endt grunnskole. Han gikk rett fra skolebenken og i full jobb som avløser.

Brian betjener melkeroboten uten problemer, og ser til at alt er i orden.

Han er avløser i en ring med tre bønder på øya Meløy i Meløy kommune.

Da vi møtte Brian var han på jobb på Demma gård som det siste året har tatt i bruk et stort, nytt robotfjøs. Vi møtte han på kontoret i fjøset der han hadde full kontroll med hvert eneste dyr på pc-en. For alt av informasjon om hver enkelt ku finnes digitalt. Denne dagen hadde han det fulle ansvaret for 105 dyr helt alene fordi gardsfolket var bortreist.

-Det syns jeg er litt stas, for det viser jo at de tør å la meg ha ansvaret, og det setter jeg pris på, sier Brian.

Fõring er en del av jobben i alle tre fjøsene. Her er det fõr fra siloen som blir hentet ut.

En vanlig arbeidsdag

-Jeg trives best når jeg kan jobbe fysisk med dyrene. Jeg starter dagen i halv sjutida med arbeid i fjøset, og før jeg tar pause med frokost i ni-tida tar jeg alltid et overblikk for å sjekke hvert enkelt dyr, spesielt de som venter kalv, forteller en engasjert Brian.

Å ta i mot friske kalver å se de vokse opp er noe av det beste med jobben, sier Brian.

Det er trivelig arbeid å ta imot kalver, spesielt når de er friske og alt går bra, men ikke fullt så trivelig når det er dødfødsel. Brian har allerede opplevd begge deler i den nye jobben sin.
Jeg ser også nødvendigheten og fordelene med digitaliseringen både i forhold til melking, foring og andre muligheter som det gir.

Det daglige arbeidet med dyra er det som gi meg mest, sier Brian.

Delt dag

Han har fri noen timer midt på dagen og er tilbake på jobb til melketid eller foringstid i halv sekstida på ettermiddagen. Rundt kl. 20.00 er arbeidsdagen som regel over.

-Da er det godt å komme hjem å bare slappe av.  Han har egen leilighet like i nærheten av de tre gårdene. To kvelder i uka trener jeg fotball, men ellers har jeg ikke så mange hobbyer, forteller han. Jeg syns det er greit å jobbe delt dag, for da går dagene fortere. Når jeg har fri reiser jeg ofte hjem til Nesøya eller besøker familie og venner på Engavågen.

-Jeg jobber i turnus med ti dager på jobb og fire dager fri, og det passer perfekt. Det gir meg muligheten til å reise på besøk til familie og venner uten å måtte stresse av gårde ei kort helg, sier han.

I tillegg til Demma gård, er Brian også på to andre gårder. På Skaret gård har de rundt 40 melkekyr der det er båsfjøs og på Steinvei gård driver de med kjøttproduksjon. De har alle tatt veldig godt imot meg og så langt stortrives jeg både med arbeidsoppgavene og folkene jeg jobber sammen med. Gårdene ligger i nærheten av hverandre og det er kort vei på jobb.

Gårdene ligger tett og grenser til hverandre. Rett ved Demma gård ligger Steinvei gård, så det er kort arbeidsvei.

-Jeg liker den variasjonen det gir å jobbe på tre forskjellige bruk. Ingen fjøs og rutiner er like. Det blir tre helt forskjellige typer arbeidsdager. På Steinvei gård blir det også mer jobb ute på markene siden det ikke er melking, og det liker jeg også veldig godt. Så lenge det er fysisk arbeid trives jeg aller best.

Jeg var den eneste avgangseleven i mitt kull på Val som ikke var oppvokst på gård, sier Brian, som alltid har hatt interesse for dyr.

Min eneste erfaring var litt hjelp under lamming og litt sommerjobb på en av gårdene på Nesøya når jeg gikk på ungdomsskolen. Det var nok her interessen for landbruk ble fattet. Siden jeg ikke er noen teoretiker, men ønsket å jobbe med noe fysisk, fikk jeg lyst til å søke på naturbruk og kom inn på Val som ligger i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag.

Videre valgte jeg landbruk andre året og landbruk og husdyr det siste året. Da jeg så at LtSol lyste ut ledig stilling på Meløy tidlig det siste skoleåret, ringte han og undersøkte og ble oppfordret til å søke på stillingen. Han ble tilbudt jobben og har nå vært et halvt år i stillingen, og ser for seg en framtid i yrket.

Brian har ikke spesielt lyst til å kjøpe egen gård for å drive selv. -Nei, det er så kostbart å kjøpe noe, så det har jeg ingen planer om. Men hvem vet, kanskje dukker det opp en odelsjente, ler Brian.

Digitalisering er kommet for å bli også i landbruket. Bra for rekrutteringa til næringa.

-Jeg har ingen kjæreste, så du kan godt skrive at jeg søker en odelsjente, sier Brian og ler. Det som er helt sikkert er at jeg har det helt supert akkurat nå, og det er godt å motta fast lønn. På spørsmålet om hva han gjør om fem år, kommer det raskt;

-Nei, jeg har ingen planer om å røre på meg, så jeg er kanskje her på Meløy, sier han.

 

 

I jula ha han friperiode og skal hjem til familien for å feire julehøytiden.